Soffa och fåtölj
När du köper en soffa eller fåtölj ska du placera den i rummet så den inte hamnar i direkt solljus eller för nära en värmekälla. Det ska vara minst 20 cm mellanrum mellan möblerna och värmekällan, längre avstånd om det är en kamin eller öppen spis. För att skydda ditt golv ska du alltid använda möbeltassar till benen.
Allmänna skötselråd av din soffa/fåtölj:
- Impregnera din nya möbel innan du börjar använda den. Det är lättare att få bort smuts och fläckar om du har impregnerat den först.
- Dammsug och vädra din möbel regelbundet eftersom smuts medför slitage. Det finns specialmunstycken som är avsedda för soffor.
Behandla smuts och fläckar på soffan
Fläckar
Det är nästintill omöjligt att inte få fläckar i soffan med tanke på hur ofta vi använder den, speciellt om man har barn. De flesta fläckar är enkla att få bort och ofta med ganska enkla medel. Först och främst behöver du vara så snabb som möjligt när olyckan väl sker. Ju snabbare du försöker få bort fläcken, desto större är chansen att du blir av med den. Är du för hårdhänt finns risken att du gnuggar in fläcken djupare in i tyget, försök istället arbeta bort fläcken från baksidan av tyget om du har möjlighet till det. Se till att använda rätt fläckborttagningsmedel eftersom olika material kräver olika behandlingar.
Fett
En lädersoffa kan fläckas ner av fett från exempelvis händer och nacke. Det finns en särskild läderrengöring du kan använda för att hålla ytan ren och fin mot fläckar och som förbättrar slitstyrkan. Denna behandling gör man 2 gånger per år, vid normal användning.
Olika typer av material i soffor & fåtöljer:
Stoppning
Möbler med stoppning har vanligtvis någon form av skummaterial i sisten. I början kan detta skummaterial vara mycket fast och kan kännas lite ojämnt från sits till sits, men det både mjuknar och jämnas ut med tiden. Är stoppningen av lösa material som fjädrar, krossad polyeter och bollfiber medför detta större underhåll. Plymåer i dessa material behöver kontinuerligt puffas till för att få in luft i materialet.
Tyg
Tyg är ett levande material som töjer sig och förändras med tiden. För att förhindra slitage och töjningar på soffklädseln bör man puffa upp kuddar och plymåer, samt vrida och släta ut rynkor i tyget. För att få ett jämnt slitage på soffan bör man då och då byta plats på kuddarna och plymåer.
Läder
En soffa eller fåtölj i läder ska behandlas minst 2-4 gånger varje år. Gör man inte detta kommer det med tiden att bli blekt och/eller få torrsprickor. Ett torrt inomhusklimat har negativ påverkan på lädret, därför bör man smörja in lädret för att bibehålla god fuktighet i materialet. Trots att läder är ett slitstarkt material ska man ändå alltid vara försiktig med det och skydda det från vassa föremål som kan lämna skrapmärken i lädret.
Läder
Läder är ett levande och fantastiskt material med naturliga variationer och färgskiftningar. Ju finare läder, desto behagligare och mjukare, men även mindre behandlat vilket leder till ett känsligare material.
Allmänna skötselråd för läder:
- Innan en möbel i läder ska användas är det bra att behandla den med Leather Protection Cream som gör lädret tåligare mot fläckar, ger bättre slitstyrka och håller materialet mjukt och smidigt.
- Undvik att placera en lädermöbel i direkt solljus eller för nära en värmekälla. Detta för att förhindra att lädret torkar ut eller bleknar.
- Vid en vanlig rengöring av en lädermöbel räcker en torr mjuk trasa. Använd aldrig dammsugaren eftersom den kan repa ytan.
- Du bör regelbundet använda läderkräm och läderolja för att förlänga lädrets fina kvaliteter. Se till att använda rätt rekommenderade produkter för lädervård, beroende på skinn och skick.
Olika typer av läder:
Anilin
Anilin är genomfärgat läder utan ytlack eller täckfärg. Det innebär att taggtrådsmärken och gödselfläckar kan finnas kvar på lädret för att behålla den naturliga känslan så mycket som möjligt. Denna typ av läder har extremt hög komfort och andas mycket, men är även känslig för fläckar och spill. Har man en möbel i Anilinläder är det extra viktigt med underhållningen så lädret har ett fullt skydd och kan åldras vackert.
Semianilin
Ett annat anilinläder är Semianilin som har ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka dess tålighet mot fläckar. Precis som Anilin kan man även i denna lädertyp se naturliga märken i materialet. Semianilin har generellt bra komfort samt en god andningsförmåga.
Täckfärgat
Som man kan höra på namnet så är täckfärgat läder utrustat med ytterligare ett skydd och färg på ytan. Komforten och andningsförmågan har begränsats något av ytbehandlingen, men ger istället ett tåligare och mer motståndskraftigt läder.
Spaltläder
För att framställa spaltläder gör man det genom att maskinellt spalta hudar i två eller tre lager före garvningen. Det som skiljer spalt från annat läder är att spalt inte har någon verklig narv (hårsidan på lädret).
Bycast
Detta läder är idag ett mycket vanligt material i soffor och fåtöljer. Bycast är ett spaltläder med en yta av polyuretan (PU). Bycast läder är i regel mycket tålig mot fläckar.
Nubuck
Nubuck, även kallat nubucksläder, är läder där narvsidan är slipad för att bli matt och påminner om mocka. Nubuck är inget lämpligt material på en möbel som används ofta, men man använder vanligtvis nubucksläder i skor, kängor, sportkläder, handskar och skärp.
Bonded
En annan lädertyp är Bonded som tillverkas av återvunnet läder. Bonded läder är ett mjukt, slitstarkt och prisvärt material som används exempelvis i stolsitsar. Man tillverkar den genom att binda samman läderfibrerna i en högteknologisk process för att sedan färga och ytbehandla.
Rengöring av läder
Textil
Eftersom det finns textilmöbler i alla möjliga former och färger är det därför viktigt att du lär dig vad just din möbel behöver. Det är inte bara slitstyrkan som avgör hållbarheten på textilmöbler som många tror. Har man bara rätt skötsel så kan även tyg med låg slitstyrka hålla i många år.
Allmänna skötselråd för textil:
- Skydda dina textilmöbler från direkt solljus.
- Ta bort fläckar omedelbart genom att suga upp med en trasa, gnid inte. Vid användning av fläckborttagningsmedel bör du först prova medlet på en mindre synlig del av tyget.
- Impregnera gärna din möbel med textilspray innan användning. Smuts och fläckar är då lättare att få bort.
- Dammsug möbeln regelbundet.
Bomull
Bomull är ett naturmaterial där fibrerna har tvinnats till tråd. Bomullstyger varierar mycket i kvalitet och vikt men har en hög absorptionsförmåga och slitstyrka.
Linne
Linne kommer från växten lin där linfibrerna sträcker sig i strängar inne i stjälken. Innan man kan spinna och väva linnetyget är det först en tidsödande och dyrbar process. Tyget har en mjuk känsla och fin glans.
Polyester
Polyester är en syntetfiber som har en hög slitstyrka som varken skrynklas eller töjs. Brukar ofta blandas med bomull-, ull- och viskosfibrer.
Blandmaterial
Det vanligaste materialen i möbler är blandmaterial då de olika materialen kompletterar varandra så att tyget både blir skönt, slitstarkt och smutsavvisande. Dessa tyg kan bestå av olika blandningar av naturliga och syntetiska fibrer.
Trä
Det mest populära materialvalet trä finns i flera olika varianter och ytbehandlingar. De vanligaste träslagen i vårt sortiment är bland annat, ek, ask, björk och bok. Beroende på vilket träslag och ytbehandling du väljer så behöver de tas om hand på olika sätt för att de ska hålla sig fina under en längre tid.
Allmänna skötselråd för trä:
- Undvik starkt solljus och håll avstånd från element och andra värmekällor.
- Dammtorka regelbundet.
- Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.
Oljade trämöbler
För att behålla träets naturliga utseende och kvalitet rekommenderar man att möbeln oljas in med vaxolja ungefär 2-3 gånger per år. Oljan ger ett effektivt skydd mot fläckar och kan användas på både tidigare oljad yta och på en obehandlad.
Vitoljade trämöbler
Precis som oljade trämöbler behöver även vitoljade ytor tas om hand för att få ett effektivare skydd mot fläckar. Det som skiljer en naturoljad yta från en vitoljad är att den vitoljade ytan har ett vitpigment för att ljusa upp träet. Behandlas med transparent olja, exempelvis spraywax, för att inte ändra pigmentet.
Såpade trämöbler
Såpade möbler är väldigt populära men behöver behandlas cirka en gång i veckan under den första tiden för att bygga upp ett ytskydd. Det är en enkel men effektiv process, och inte särskilt tidskrävande.
Färgade/Pigmenterade trämöbler
Färglackade eller målade ytor i trä är behandlade med färgpigment. Det är framförallt vitpigmenterade ytor som kan vara känsliga mot färgande ämnen i exempelvis rödvin och kaffe. Vid spill bör man torka upp det så fort som möjligt, men använd inte rengöringsmedel med ammoniak då det kan lösa upp målningen.
Klarlackerade trämöbler
Trämöbler med lackade ytor är betydligt tåligare mot fläckar och spill än vad oljade, såpade och vaxade ytor är. Men även lackade ytor kan behöva fräschas upp genom att använda exempelvis en polish för att polera ytan så att smutsen löses upp och kan torkas bort.
Rengöring av trä
Fårskinn
Den unika och härliga kombinationen av läder på ena sidan och ull på den andra erbjuder flera fördelar. Fårskinnet reglerar temperaturen på ett naturligt sätt. I kyligt väder värmer den gott och i värme så har den en svalkande effekt. Fårskinn är slitstarka och naturligt smutsavstötande och varje fårskinn är unikt samt åldras olika.
Allmänna skötselråd för fårskinn:
- Vid lätt nedsmutsning, använd en klädvårdsrulle, dammsug och torka av med ljummet vatten på fuktad tvättsvamp.
- Vid svår nedsmutsning kan man i vissa fall tvätta den i maskin i 30 grader under kemtvätt- eller ullprogrammet (ej ekologiska fårskinn). Läs tvättråden som följer med skinnet för att se om skinnet går att tvätta i maskin.
- Undvik direkt solsken då det kan ge färgförändringar i ullen.
- Fårskinn får aldrig strykas och heller inte användas med blekmedel.
- Lufta skinnet regelbundet för att bibehålla ett fräscht fårskinn.
Metall
Metall som aluminium, rostfritt och krom har gått från att nästan bara användas i inredning för offentlig miljö, till att hamna i hemmet. De rena linjerna och spännande ytor som metallen har, ger en fin kontrast i inredningen. Sköt den enligt råden nedan för att få glädje av den under en lång tid framöver.
Allmänna skötselråd för metall:
- En möbel i metall ska användas inomhus, om det inte uttalat är en utomhusmöbel.
- Ställ aldrig möbeln på fuktigt underlag eller mot varma föremål.
- Ingrodd smuts eller svåra fläckar kan lösas upp med tvålvatten och torkas sedan bort med en torr trasa.
- Aluminium ska rengöras med en fuktig trasa med diskmedel eller annat fettlösningsmedel.
- Kromad metall kan du polera med bilvårdsprodukter som är avsedda för kromade ytor.
Säng och bäddmadrass
Ram- och ställbar säng
Sängar går att beställa i olika komfort, vilket betyder att sängarnas uppbyggnad har olika hårdhet. Sängen och bäddmadrassen kommer med tiden att formas efter din kropp när stoppningen och resåren mjuknar. För att få tillbaka en del av volymen och möjligheten att förlänga sängens livslängd behöver du behöver få in luft mellan vaddlagren. Detta gör du genom att vrida och vända på ramsängen en gång per år och ungefär två gånger per kvartal för bäddmadrassen.
Då ställbara sängar har rörliga delar är det normalt att det förekommer ljud när de regleras. Silikon eller smörjmedel på delarna kan minimera missljud.
Kontinentalsäng
En kontinentalsäng är uppbyggd i flera lager där mellanmadrassen endast ska vridas ett par gånger per kvartal, till skillnad från bäddmadrassen som både ska vändas och vridas ett par gånger per kvartal. Det finns mellanmadrasser som är vändbara, då finns det även möjlighet till att få en annan känsla, en mjukare sida och en fastare.
Underbädden går inte att vända utan endast att vrida och detta bör göras en gång per år. Genom att vända och vrida på sina madrasser blir det jämnare slitage över hela sängen. Det medför även luft mellan madrassernas vaddlager som gör att sängen återfår en del av sin volym, förlänger sängens livslängd och komfort.
Bäddmadrass
Det är viktigt att du vänder och vrider på din bäddmadrass ett par gånger per kvartal för att den ska hålla längre. Genom att vrida och vända på madrassen får du in luft mellan vaddlagren så den kan få tillbaka så hög volym som möjligt. Komplettera med ett madrasskydd för att förlänga livslängden på din bäddmadrass.
Behandling av smuts och fläckar på säng och bäddmadrass
De delar i sängen som är försedda med möbeltyg, samt bäddmadrassen, rengörs med textilschampo. De bäddmadrasser med avtagbart fodral tvättas efter produktens anvisningar. Du kan förlänga livslängden genom att dammsuga sängen regelbundet.